مردم نسبت به ائمه علم دارند ولی معرفت ندارند

مردم نسبت به ائمه علم دارند ولی معرفت ندارند

شفقنا- استاد حوزه علمیه قم، بصیرت را یکی از قویترین خصوصیات حضرت ابوالفضل (ع) دانست و خاطرنشان کرد: مشکل اصلی عموم مردم در این است که آگاهی لازم نسبت به ائمه را دارند ولی به آن التزام ندارند. حال اگر به آن التزام پیدا کنند نمی گویم به اندازه حضرت ابوالفضل(ع) می توانند شجاع باشند و روحیه مردانگی و مروت داشته باشند اما می توانند به اندازه توانایی خود آن شرایط را در وجودشان پیدا کنند.
حجت الاسلام والمسلمین دکتر سید محمد تقی قادری در گفت و گو با خبرنگار شفقنا اظهار کرد: کلید پاسخ به این سوال که چرا مردم با وجود افتخار به جوانمردی ائمه خصوصا حضرت ابوالفضل(ع) کمتر این مساله را در زندگی اجتماعی خود عملی می کنند اظهار کرد: باید دو نکته را درست بشناسیم نکته اول این است که علم داشتن به یک چیز غیر از معرفت داشتن به همان مورد است. یعنی به عبارت دیگر هر کس به هر چیزی معرفت داشته باشد علم دارد ولی علم داشتن به یک چیز به معنای معرفت داشتن به آن نیست. در رابطه با شناخت اهل بیت(ع) هم ممکن است علم به آنها داشته باشیم ولی گاهی معرفت لازم را نداریم و اشکال اساسی هم در این مساله است که نوع مردم علم دارند ولی معرفت ندارند.
او ادامه داد: اگر این مساله به درستی شناخته شود نوبت به نکته دوم می رسد. معرفت سه مرتبه دارد مرتبه اول، معرفت شناسنامه ای است. افراد علم به حسب و نسب و اصالت خانوادگی حضرت ابوالفضل(ع) دارند، اینکه پدرش چه کسی بود و مادر و خود او دارای چه موقعیتی بودند اما این نوع از علم هیچ تاثیری بر روند زندگی مردم ندارد و فقط به آگاهی آنها افزوده می شود. مرتبه دوم از معرفت، معرفت دینی است نه معرفت شناسنامه ای. اکثر مردم این علم و آگاهی را نسبت به وجود مقدس حضرت ابوالفضل(ع) دارند و می دانند که یکی از دلایل ماندگاری شخصیت ایشان عبارت بود از مروت، جوانمردی و حماسه، اما این نوع از آگاهی و علم نمی تواند در روند زندگی افراد تاثیرگذار باشد.
قادری، مرتبه سوم از معرفت را معرفت عملی دانست و گفت: مشکل اصلی عموم مردم در همین است که این نوع آگاهی را دارند ولی التزام به آن ندارند. حال اگر به آن التزام پیدا کنند نمی گویم به اندازه حضرت ابوالفضل(ع) می توانند شجاع باشند و روحیه مردانگی و مروت داشته باشند اما می توانند به اندازه توانایی خود آن شرایط را در وجود خودشان پیدا کنند. پس به نظر می رسد علت اصلی مشکل بستگی به میزان معرفت مردم دارد.
استاد حوزه علمیه قم، بصیرت را یکی از قویترین خصوصیات حضرت دانست و خاطرنشان کرد: منظور از بصیرت این است که ایشان تکلیف را درست شناخت در حالی که این مورد در زندگی افراد کمتر رعایت می شود و علاوه بر اینکه تکلیف را شناخت زمان تکلیف را هم شناخت و حاضر شد برای انجام آن از خودش هزینه کند نه از مالش. این مهمترین دلیل ماندگاری وجود حضرت ابوالفضل(ع) است. ویژگی دومی که او را ماندگار کرد این است که ایشان در کنار بصیرت در عمل و معرفت، به امام معصوم ادب داشت. یعنی با اینکه خود از نظر خانوادگی نزدیک ترین به امام است و از نظر فضایل ملکوتی در حد بسیار بالایی است اما به خود اجازه نداد در عرض امام قرار بگیرد حتی آنقدر جلو رفت تا جایی که سعی کرد در مقابل امام دیده نشود و همین باعث شد خدا او را بعد از شهادت از سایر شهدا جدا کرده و او فردی مستقل از شهدای کربلا شد.

 

آثار نوشتاری

ارسال پیام