معرفی کتاب :
امروزه در ایران سبکهای مختلف زندگی به چشم می خورد. شیوههایی که بعضا همسو با فرهنگ و شرع ایران اسلامی بوده و بعضا همسو با فرهنگ غرب بوده است.که این موضوع می تواند زنگ خطری برای تغییر فرهنگ ایران باشد. نتایج تحقیقات به عمل آمده توسط پژوهشگران عرصه های اجتماعی نشان میدهد در ایران روابط جنسی قبل از ازدواج، در حال افزایش است( آزادارمکی ،1391). شواهد به دست آمده از مطالعات داخلی نشان میدهند که دگرگونیهای بنیادی در زمینههای فرهنگی جامعهپذیری به ویژه پدیده روابط پیش از ازدواج و رابطه جنسی پیش از ازدواج در بین جوانان ایرانی در حال ساخت و نوزایی است. این نوع روابط پیامدهای متعددی هم در سطوح فردی و هم در سطوح اجتماعی دارد. بر اساس شواهد حاصل در این تحقیقات این نوع روابط به؛ افت تحصیلی، سوءظن به همسر آینده، احساس خیانت به همسر بعد از ازدواج، خودکشی، رفتار جنسی پرخطر، مصرف مواد مخدر و الکل، اضطراب، افسردگی، خودکمبینی و کاهش رابطه با خانواده و مشکل در ارتباط با همسر منجر می شود(سهرابزاده، 1396).
بر اساس پژوهشهای انجام شده در دیگر کشورها، روابط جنسی پیش از ازدواج، زمینهساز پیدایش و ترویج الگوهای همخانگی بوده است(همان). بنابراین می توان نتیجه گرفت افزایش روابط جنسی قبل از ازدواج، می تواند مقدمه و زمینه ای برای شیوع الگوی همخانگی در ایران باشد. ناگفته نماند پژوهشها نشان می دهد شاخه هایی از همخانگی در ایران شکل گرفته است(آزاد ارمکی، 1390 و آزادارمکی ،1391 و کریمیان ،1394).
تا جایی که بسترهای شیوع این نوع روابط در ایران دیده می شود، که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.
در همین رابطه برای نخستین بار رئیس دفتر رهبر معظم انقلاب می نویسد :
«شرمآور است که یک زن و مرد یا دختر و پسر، بدون عقد و ازدواج باهم زندگی کنند(گلچین، 1396)». «همچنین در سال 1391 مرتضی طلایی، رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر تهران، از شکلگیری خانههایی در شمال شهر تهران خبر داد که دختران و پسران بدون ثبت ازدواج رسمی در آن زندگی می کنند (مهدیه، مهسا و سیدان، فریبا، 1394)». بنابراین این سوال در فرهنگ ما بین دانشمندان، محققان، بعضی سیاستمداران و جوانان مطرح است که چه چیزی سبب شده بعضی از جوانان ما از ازدواج به سبک سنتی و قانونی یا شرعی دور شده و شیوه ای غیر از فرهنگ، سنت و شرع را برگزینند؟ چرا آنها می گویند ازدواج شرعی و سنتی، منطقی نیست؟ آنها می گویند: «وقتی میتوان از راههای دیگر به مطلوب خود رسید، چرا خود را به دردسر بیندازیم؟ با وجود این همه تبعیض و مشکلات اقتصادی و حقوقی، چرا خود را بدبخت کنیم؟ این قوانین اسلام برای مردم همان عصر می باشد. در حال حاضر علم پیشرفت کرده است و زندگی مردم با تکنولوژی همراه است. جوانان امروزی معتقدند در جایی که تضادی بین دین و مدرنیته بوجود بیاید، با پیشرفت چشمگیر علمی، این دین است که باید خود را هم جهت با علم کند، زیرا دین قدیمی و از گذشته به ما رسیده است».
گمان می رود در عصر حاضر بسیاری از جوانان ما به دلیل مشکلات اقتصادی، فرهنگی، اعتقادی و تغییر ارزش ها از سنتی به مدرن، از سبک دینی و فرهنگی خود روی گردانده و سراغ شیوه دیگری برای ارضاء نیازهای خود رفته اند.
بدیهی است که در وهله اول، انسان ها برای تامین بسیاری از نیازهای روانی و جسمانی خود نیازمند به ارتباط با جنس مخالف، ازدواج و تشکیل خانواده هستند و در وهله دوم این ارتباط و ازدواج باید به نحوی باشد که حتی الامکان دور از هرگونه تنش و اضطراب و ناآرامی باشد که خللی در تامین نیازها ایجاد نکند. زیرا یکی از مهم ترین اهداف ازدواج، ایجاد آرامش در درون زندگی است. لذا سبک و روش ازدواج، خود نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
حال با این سوالات مهم و اساسی روبرو هستیم؛ چه عاملی سبب شده جوانان به سمت همخانگی و ازدواج سفید روی آوردند ؟ چه عواملی باعث شده شیوه ای پر از آسیب و خطا را برگزینند؟ چه چیز باعث دوگانگی بین جوانان شده است؟ آیا انتخاب آنان درست است؟ پیامدهای این زندگی چیست؟