مقدمه
بسم الله الرحمن الرحيم
حمد و سپاس خداوند متعال را، كه پروردگار جهانيان است، و درود و صلوات بر محمد وآل محمد، خصوصاً مولای عزيزمان، حضرت بقية الله الاعظم۴ و لعنت دائمی خدا، بر دشمنان ايشان تا روز قيامت باد.
قال الله تعالی فی كتابه الكريم:
وَ قَالَ رَبُّکُمُ ادْعُونِي أَسْتَجِبْ لَکُمْ إِنَّ الَّذِينَ يَسْتَکْبِرُونَ عَنْ عِبَادَتِي سَيَدْخُلُونَ جَهَنَّمَ دَاخِرِينَ. (غافر/۶۰)
|(و پروردگارتان فرمود : « مرا بخوانيد تا (دعای )شما رابپذيرم. در حقيقت ، كسانى كه ازعبادت من تكبر مىورزند به زودى با ذلت وارد دوزخ میشوند)
يكی از راههای ارتباط با خداوند متعال دعاست. در قرآن آيات متعددی، در مورد دعا وجود دارد، كه نشان دهنده اهميت اين كليد رستگاری است.
در سوره مباركه بقره، آيه ۱۶۸ خداوند متعال چنين میفرمايد:
وَ إِذَا سَأَلَکَ عِبَادِي عَنِّي فَإِنِّي قَرِيبٌ أُجِيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذَا دَعَانِ فَلْيَسْتَجِيبُوا لِي وَ لْيُؤْمِنُوا بِي لَعَلَّهُمْ يَرْشُدُونَ.
(و هر گاه بندگان من ، از تو در باره من بپرسند ، [ بگو ] من نزديكم ، و دعاى دعاكننده را به هنگامى كه مرا بخواند اجابت مىكنم ، پس [ آنان ] بايد دعوت مرا بپذيرند و به من ايمان آورند ، باشد كه راه يابند).
در اين آيه كوتاه خداوند هفت مرتبه به ذات مقدس خود اشاره كرده و هفت بار به بندگان ، و از اين راه نهايت پيوستگی و قرب خود را نسبت به آنان مجسم ساخته است.
در آيه ۷۷ سوره مباركه فرقان هم میفرمايد: قُلْ مَا يَعْبَأُ بِکُمْ رَبِّي لَوْ لاَ دُعَاؤُکُمْ….
(بگو : « اگر دعاى شما نباشد ، پروردگارم هيچ اعتنايى به شما نمىكند…)
در روايات معصومين: نيز، كلمات گهربار فراوانی در باره دعا وارد شده است، كه در اينجا به سخنی از آقا اميرالمؤمنين، علی۷ اكتفا میكنيم كه فرمودند: محبوب ترين كارها نزد خدا، در روی زمين دعاست.(فلاح السائل،ص ۲۷)
از معصومين: به صورت ويژه دعاهای زيبايی برای ارتباط با خدا به ما رسيده، كه از افتخارات شيعه است و ديگران از اين سرمايه بی نظير بی بهره اند.
دعاهايی مانند: كميل، شعبانيه، ابوحمزه ثمالی، جوشن كبير، دعاهای صحيفه سجاديه و… كه هر يك زيباتر از ديگری است.
كلمه دعا و مشتقاتش كه حدود دويست بار در قرآن به كار رفته است، از ريشه «دَعَوَ» به معنای خواندن و حاجت خواستن و استمداد است.
دعا در اصطلاح، عبارت است از اينكه: فردی پايين از فردی بالاتر از خود، با حالت خضوع و سرافكندگی چيزی طلب كند.
خواستن و دعا و نيايش، ريشه در فطرت و سرشت انسان دارد؛ كه انسانهای بی دين هم، در كشتی كه در حال غرق شدن است، عاجزانه دستِ دعا به درگاه خدای بی همتا برداشته، تضرع و زاری میكنند.
اگر چه دعا در شرع مقدس اسلام يك عمل استحبابی است، ليكن مستحب مؤكّدی است كه، در روايات اثرات زيادی برای آن بيان شده است، از جمله:
۱- نابود كنـنده شيطان. ۲- عامل ردّ بلا و گرفتاری.۳- شفای هر درد.
۴- افزايش روزی. ۵- رهايی از دشمنان. ۶- پيشگيری از بلا.
۷- سلاح مؤمن. ۸- گشاينده در رحمت الهی. ۹- زايلكننده تاريكيهای قلب. ۱۰- كليد موفقيت. ۱۱- از سرنيزه آهنين برندهتر. ۱۲- در امان ماندن از شيطان.
حال كه اهميت دعا تا حدّی برای ما روشن شد، بايد ببينيم، كه از خدا چه بخواهيم؟
البته چنانكه در روايات آمده است؛ همه چيزمان را بايد از خدا بخواهيم، لكن گاهی درمظانّ استجابت دعا، بايد دعاهای اصلی را مطرح كرد.
به نظر میرسد بهترين دعاها، آنست كه در قرآن از زبان پيامبران، فرشتگان، و مؤمنان، بيان شده است؛ خصوصاً دعاهايی كه خداوند، به برخی پيامبران امر كرده است، كه از او درخواست كنند.
از آن جايی كه خداوند، خالق انسانها است و به حوائج واقعی و مصالح آنها آگاهی دارد، انسان مؤمن بايد همين دعاها را در صدر خواستههايش قرار دهد.
لذا، بنده بر آن شدم كه دعاهای قرآنی را، از كلام وحی استخراج كرده، در جزوه ای جداگانه به نام مفاتيح الحوائج (كليدهای حاجتها) در اختيار مؤمنين، قرار دهم تا با خدای خود عرض حاجت نموده، مناجات نمايند.
آنچه در اين كتاب آورده شده ۷۵ دعا میباشد.اگرچه اين دعاها از طرف افراد خاصی است، ولی كُد و رمزی به انسان میدهد كه از خدا چه بخواهد.
امتياز اين كتاب از چند جهت میباشد.
۱– دعاها دسته بندی شده است.
۲- با هر دعا ترجمه آن ذكر شده، تا فارسی زبانان، معنای هر دعا را متوجه شده ، بدانند از خدا چه درخواستی میكنند.
۳- برای اينكه دانسته شود هر دعا به چه مناسبتی و توسط چه كسی درخواست شده،بخشی به عنوان(توضيح)آورده شده است.
۴- پس از آن بخشی هم به عنوان (تذكر) از طرف حقير اضافه شده است.
۵- در پايان، (نكته ها و پيامهای) هر دعا كه برگرفته از كتاب تفسير نور حجت الاسلام قرائتی میباشد، حسن ختام هر قسمت قرار داده شده است.
۶- فصل مختصری را هم در رابطه با بحثهای كليدی دعا، از كتاب راز و رمز نيايش، تأليف آقای اسدالله اسدی گرمارودی، آوردهام، كه اگر دعا كننده قبل از خواندن دعاها، مطالعه كند زودتر به هدف خواهد رسيد.
در پايان از خداوند متعال كه به اينجانب، توفيق تأليف اين كتاب را داد، سپاسگزارم و از امام عزيزمان حضرت مهدی۴ خواستارم اين برگ سبز را به عنوان تحفه درويش پذيرا بوده، با دعای خيرش ما را صله ای عطا فرمايد.
و اما، از همه عزيزانی كه با حال خوش و نفس گرمشان، اين كلمات نورانی را به درگاه خدا زمزمه میكنند، برای بانيان اين اثر و حقير سراپا تقصير در حيات و ممات، التماس دعای ويژه دارم.
تأليف اين كتاب در روز ميلاد با سعادت مولی الموحدين، اميرالمؤمنين، علی۷ به تاريخ ۱۳ رجب سال ۱۴۳۳ مطابق با ۱۵ خرداد سال ۱۳۹۱ در شهر مقدس قم، عُشّ آل محمد۹ پايان يافت.
بار ديگر خداوند متعال را بر اين توفيق شكرگزارم.
در پايان دعای حضرت ابراهيم و اسماعيل را زمزمه میكنيم كه:
رَبَّنَا تَقَبَّلْ مِنَّا إِنَّکَ أَنْتَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ.
و آخر دعوانا ان الحمد لله رب العالمين
بندة اميدوار به فضل خدا؛طلبه حوزه علميه قم
سيد رضا موسی كاظمی نايينی
آدرس سايت :www.mousakazemi.com
دانلود کتاب در پیوست