دوره مدیریت مهارت و دانش رفتار (امید) اولین دوره مهارتی بومی و اسلامی-ایرانی است که موفق به اخذ کد بینالمللی از سازمان فنی و حرفهای کشور شده است و ضرورت اهتمام و به روز رسانی آن با استفاده از تجربیات علمی_اجرایی مربیان غیرقابل چشمپوشی است. طرح امید به عنوان پیشگیری نخستین در سطوح پیشگیری لحاظ شده و برای پیشگیری از تکرار جرم بسیار مفید است. اجرای این طرح به عنوان شیوه علمی و با تاکید و تکیه بر مبانی اسلامی و ارزشی و توجه همه جانبه بر الزامات بوم شناختی، باعث بازتوانی و توان افزایی و رساندن شخص به خودانگیختگی و مرحله خود مهندسی و واکسیناسیون اجتماعی آن هم به آسانترین شیوه و در کوتاهترین زمان میشود. این دوره بر پایه تقوی فطری و با استفاده از آموزههای برگرفته از اندیشههای علامه طباطبایی و استاد شهید مطهری و با هدف غبارزدایی و مهندسی دانش فطری انسان طراحی شده است.
این طرح در سال 1394 در استانهای یزد، چهارمحال بختیاری، فارس و مشهد در حال اجرا بوده و طبق آمار اعلام شده از سوی معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم و پلیس اطلاعات و امنیت اخلاقی استان چهارمحال و بختیاری، میزان عدم برگشت افراد و مرتکبین اعمال منافی اخلاق و عفت عمومی پس از برگزاری دوره مدیریت مهارت و دانش رفتار (امید) در مرتکبین بیش از 98 درصد بوده است، همچنین در استان یزد به واسطه مشاوره در کنار اجرای این دوره برای زوجهای متقاضی طلاق شاهد کاهش حدود 40 درصدی و انصراف درخواست کنندگان طلاق هستیم. از سوی دیگر عدم مشارکت افراد زندانی حاضر در دوره های مدیریت مهارت و دانش رفتار (امید) در ناآرامی یکی از زندانهای کشور با وجود گذشت بیش از یک سال از حضور در دورهها و نیز عدم لغزش 50 درصدی معتادان بهبود یافته در کمپهایی که این دورهها را برای گروه هدف خود به اجرا درآوردهاند پس از گذشت بیش از 2 سال، موید تاثیرات بلند مدت و طولانی این دوره ها بر ذهن مخاطبان است.
برگرفته از مصاحبه «محمدباقر الفت» معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه و دکتر «علی محمد زنگانه» مدیرکل پیشگیریهای فرهنگی اجتماعی
شیراز: موسسه «امید» استان فارس از سال 90 شروع به فعالیت کرده است پس از فعالیت مداوم اعضای این موسسه در سال 91 به عنوان یکی از سه موسسه برتر کشور شناخته شد و هماکنون در معاونت اجتماعی دادگستری فارس واقع شده است و به فعالیت خود ادامه میدهد.
قم: حسن مراد رودخانگی مربی طرح آموزشی امید: این طرح یک برنامه فرهنگی است و تنها مختص افراد آسیب دیده نیست، بلکه مبانی ای که در این طرح عنوان می شود مناسب همه افراد جامعه است. در این آموزش ها، پیشگیری فردی و فرد محور مطرح شده است که از طریق تقویت عوامل بازدارنده درونی افراد، قابل اجرا خواهد بود و لازمه تقویت آن خودشناسی است، زیرا تا فرد ظرفیت های خود را نشناسد و به خودشناسی نرسد، نمی تواند در جهت رفع نقاط ضعف و تقویت نقاط قوت خود و پیشگیری از وقوع جرم گام بردارد. این طرح فرصتی است برای افراد تا ظرفیت هایی که در وجودشان به حاشیه رفته است را پیدا و از آن استفاده کنند. وقتی فرد این تغییر را در وجود خود احساس کرد، این زمینه در محیط او نیز ایجاد می شود. دوره3روزه آموزشی طرح امید به همت دفترتبلیغات اسلامی وباهمکاری قوه قضاییه در موسسه وسف در سال 1392 با حضور مبلغان درپنج کلاس برگزار شد.