مصادیق قرآنی زندگی بانوی اسلام چیست؟

مصادیق قرآنی زندگی بانوی اسلام چیست؟

وقتی می گوییم برویم سراغ سیره فاطمه زهرا(س) یعنی حجاب حضرت، در حالیکه حجاب تنها یک نمونه است. زندگی قرآنی بر اساس نگاه حضرت زهرا(س) یعنی تلاوت مستمر قرآن ولو چند آیه ...
عقیق: در رابطه با زندگانی حضرت زهرا(س)، ویژگی های شخصیتی آن بزگوار و مواجهه او با مسایل مختلف روایات متعددی وجود دارد که هرکدام دال بر این است که دخت نبی مکرم اسلام(س) شخصیتی جامع الابعاد داشته که این خصوصیات به ویژه در جامعه امروز در ساحات متعدد قابل بررسی و الگوپذیریی است، چه اینکه حضرت در جامعه بدوی آن دوران جزیره العرب در کنار رعایت شئونات اسلامی در صحنه اجتماع نیز حضور داشتند و قرآن سرلوحه علمکرد ایشان بود.
خبرنگار گروه قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، در راستای بررسی این مساله با حجت الاسلام و المسلمین «محمدجواد مروجی طبسی» استاد حوزه علمیه قم به گفت وگو پرداخته است که حاصل آن را می خوانید:
به عنوان اولین سوال جایگاه قرآن در زندگی حضرت زهرا (س) چه بود و آن حضرت چگونه آموزه ها و دستورات قرآنی را در زندگی خود جاری می کردند؟
ببینید، واقعیت آن است ما در زندگی حضرت موارد متعددی را شاهد هستیم که متبلور شده و برای عمل به مسلمانان تقدیم شده است که متاسفانه با این وجود چندان که باید و شاید به آنها پرداخته نشده است.
روایتی از پیامبر(ص) بیان شده است بر این مبنا که اگر تمامی خوب ها، هرچه خوب است و هرچه خوبی است را همه را یکجا جمع کنیم و بخواهیم نامی بر آن بگذاریم هیچ نامی زیبنده تر از آن نیست که اسم اش را فاطمه بگذاریم.
حال ببینید در عالم چه قدر احسان و خوبی وجود دارد اعم از ارتباط با خدا، پیامبر(ص)، رهبری، جامعه ، با افراد ناتوان و مستمند و... که تماما می شود صفاتی است که در وجود حضرت وجود داشت.
حال اگر بخواهیم سیمای قرآنی حضرت زهرا(س) را بررس کنیم روایتی از فاطمه(س) است که فرمود: سه چیز از دنیایتان نزد من محبوب است که ظاهرا این سخن در نزد برخی بانوانی که نزد حضرت آمده بودند عنوان شده است که طی آن تلاوت قرآن، نگاه به چهره رسول خدا،انفاق در راه خدا، از زبان مبارک حضرت زهرا(س) به عنوان محبوب ترین ها در این دنیا عنوان شد.
در واقع حضرت فاطمه(س) به اندازه ای به کتاب خدا انس داشت که آن را به عنوان بهترین محبوب های خود در دنیا می شمارد و این نشان می دهد که سیره حضرت بر پایه قرآن بود و علاوه بر اینکه قرآن همواره بر زبان اش جاری بود در سنین شاید پانزده سالگی آیات را علاوه بر اینکه از دو لب پدر بزرگوارشان وقتی وحی نازل می شد می شنید این آیات را از زبان کودک خودش هم می شنید و آیاتی که بر پیامبر(ص) نازل می شد را می دانست و زمانی که حضرت علی(ع) از همسرش در این رابطه می پرسید حضرت پاسخ می داد از فرزندت حسن مجتبی شنیدم، لذا حضرت آن قدر به قرآن علاقه مند بود که به فرزندش می گفت برایش آیاتی که به پیامبر نازل و در مسجد برای مردم قرائت شده را بیان کند.
فارغ از این اگر بحث تلاوت را باز کنیم و ببینیم که تلاوت کتاب خدا چه قدر می تواند در زندگی انسان اثر داشته باشد خواهیم دید که صرف خواندن قرآن برکات فراوانی را در زندگی به همراه دارد.لذا حضرت زهرا (س) تلاوت قرآن را به عنوان جزیی جداناپذیر از زندگی خود داشتند و همواره آیات قرآن بر لبان حضرت جاری بود.
مورد دوم نگاه به چهره رسول خدا به عنوان پیامبر(ص) و به عنوان پدر بود، این مساله اهمیت بالایی داشته ونکته ای تربیتی برای جامعه امروز دارد، اساسا نگاه محبت آمیز به پدر و مادر سفارش شده است، امروز نیز اگر جوانان از حضرت یاد بگیرند که با والدین خود چه طور برخورد کنند قطعا شاهد برخی بداخلاقی ها نخواهیم بود و مشکلات امروز در نوع برخورد با والدین ناشی از آن است که توانسته ایم سیره حضرت زهرا(س) در مواجهه با افراد مختلف از جمله پدرشان را برای نسل جوان آنچنان که باید بازگو کنیم.
مورد سوم انفاق بود که از سوی حضرت زهرا(س) به عنوان یکی از موارد محبوب در این دنیا مطرح شده است که در جامعه امروز به ویژه با توجه به ظرفیت های معنوی موجود اهمیت بالایی دارد و باید در جهت گسترش آن کار شود.
من کتابی با عنوان «سیره حضرت فاطمه(س)» نوشته ام که در این اثر به صورت مبسوط زندگی دخت پیامبر(ص) را بررسی کرده ام و هرچه را که حضرت حتی برای یکبار هم مطرح و یا در زندگی خود عمل کرده اند را بیان کرده ام که از این فرصت استفاده کرده و مخاطبان را برای مطالعه بیشتر به این اثر ارجاع می دهم.
با این تفاسیر امروز چگونه می توانیم زندگی خود را قرآن مدار شکل دهیم؟
ما اگر در زندگی خود حضرت زهرا(س) را الگو قرار دهیم در بسیاری از موارد با توفیق مواجه می شویم، زندگی قرآنی یعنی حضرت زهرا(س)، امام زمان فرمود فاطمه(س) بهترین اسوه من است و امام موسی بن جعفر(ع) فرمود من پیرو جدم فاطمه زهرا(س) هستم.
لذا برای داشتن زندگی قرآنی باید سراغ فاطمه زهرا(س) برویم. برخی فکر میکنند وقتی می گوییم برویم سراغ سیره فاطمه زهرا(س) یعنی حجاب حضرت، در حالیکه حجاب تنها یک نمونه است. زندگی قرآنی بر اساس نگاه حضرت زهرا(س) یعنی تلاوت مستمر قرآن ولو چند آیه، یعنی توجه به تفاسیر آیات.
کمی فضای بحث را عوض کنیم، حضرت زهرا(س) در جامعه بدوی آن زمان به عنوان یک زن در اجتماع حضور یافت، امروز زن مسلمان چگونه می تواند در جامعه حضور یافته و توامان الگو باشد؟
ببینید، سیره حضرت زهرا(س) بر این نبوده است که زن کلا در خانه بماند و در به روی زن قفل باشد. سیره فاطمه زهرا(س) چنین نبود.
چنانچه که پیامبر(ص) این مساله را از همان ابتدا در رویکرد خود نسبت به حضرت زهرا(س) در پی گرفت تا جامعه را بیدار کند، در جامعه ای که آنچنان به زنان ظلم شده بود که اگر برای مثال خواستگاری برای یک دختر می آمد آن دختر باید بی چون و چرا می پذیرفت، در حالی که پیامبر(ص) به دختر خود شخصیت داد و دخترخود را در تصمیم گیری برای ازدواج آزاد گذاشت و نظر او را شرط قرار داد.
نکته بعد آن است که زن باید گوهر وجودی خود را بشناسد، وقتی زن شخصیت خود را درک کرد باید موقعیت خود را درک کند و آلت دست قرار نگیرد، اگر وارد جامعه می شود طوری وارد شود که مبتذل نباشد و طوری نباشد که دامن اش لکه ننگین بر او باشد که هیچ خانواده ای حاضر نباشد که او را بپذیرد. لذا زن بر اساس زندگی حضرت زهرا(س) می تواند وارد جامعه شود . اشاره به این روایت به نظرم در این مقطع خالی از لطف نیست.
حضرت زهرا(س) با حضرت امیر(ع) به منزل پیامبر(ص) رفتند وخواستند تقسیم کار از سوی پیامبر(ص) برای آن ها انجام شود که پیامبر(ص) فرمود کارهای داخل خانه بر عهده فاطمه زهرا(س) و کارهای بیرون خانه بر عهده علی(ع) باشد.
لذا زن بر اساس ساختمان و توانایی جسمی و روحی اش باید کارهایی را انجام دهد که شاید از مرد بر نیاید و مرد نیز متقابلا باید کارهای دیگری را انجام دهد که برای زن مشکل است.
حال اگر این موارد را در جامعه مشخص کنیم و اینکه زن محدوده کارش چیست و با هرکسی نباید صحبت داشته باشد و محفوظ بماند قطعا بخش بزرگی از ترویج شئونات اسلامی در جامعه محقق شده است.
منبع:شبستان
منبع: aghigh.ir

 

آثار نوشتاری

ارسال پیام