* لطفا خودتان را معرفی کنید و بفرمایید متولد چه سالی و در کجا هستید؟
- بنده محمد حسن رودسرابی فرزند محمد علی متولد 1333 در روستایی از روستاهای سبزوار خراسان رضوی هستم .
* تحصیلات ابتدایی خود را در کدام مدرسه و در چه سالی آغاز کرده اید ؟
- در رابطه با سوابق تحصیلی عرض میکنم که در روستای ما در وقتی که ما انجا زندگی میکردیم و متولد شدیم هنوز مدرسه دولتی به ان معنا وجود نداشت . لذا تحصیلات من در مکتب خانه شروع شده است . من درس خوانده مکتب خانه هستم در روستا . اتفاقا ان مکتب خانه ای که ما قران یاد گرفتیم مسئولش یک خانومی بود . ما پیش ان خانوم که هر وقت هم یادم میاید میگویم خدا رحمت کند ان خانوم را .خلاصه باعث شد ما با قران اشناییت پیدا بکنیم . کم کم از همان مکتب خانه چون پدر من مدر س حوزه علمیه سبزوار بود کم کم از مکتب خانه منتقل شدیم به حوزه علمیه سبزوار و مقاطعی از سطح را در انجا ، ادبیات را در حوزه علمیه سبزوار خواندیم . سیوطی ، مغنی تا یک حدی را در سبزوار خواندیم تا سال تقریبا 49 .
* چه سالی و در کدام حوزه وارد حوزه شدید؟
- حدود 7 ساله بودم که وارد مکتب خانه شدیم از هفت سالگی تا 13 سالگی تقریبا من سبزوار بودم شاید هم بیشتر . کمی که در حوزه علمیه سبزوار بودیم بعد از ان منتقل شدیم به حوزه علمیه مشهد . تقریبا حدود سال 50 وارد حوزه علمیه مشهد شدیم . ابتدا چند روزی مهمان بودیم. انوقت یک مدرسه ای بود در مشهد که حضرت ایت الله سبزواری ساخته بود که مدتی در انجا مهمان بودیم پیش یک طلبه ای از طلاب انجا. بعد منتقل شدیم به مدرسه بالا به نام مدرسه حاج حسن . در بست بالایی مشهد سه تا مدرسه بود . مدرسه باقریه ، حاج حسن و نواب . از نواب یکمی مانده است بقیه اش حالا خراب شده است . چند سالی در مدرسه حاج حسن بودیم بعد از انجا منتقل شدیم به حوزه علمیه میرزا جعفر که درب ان از صحن حضرت رضا باز میشد .
البته در این مقاطع که عرض میکنم یک بخشی از این مقاطع را با حضور در دروس عمومی حوزه ما گذراندیم اما بخش اصلی را ما تحصیلاتمان را در مدرسه اختصاصی حضرت ایت الله میلانی زیر نظر پسرش که الان یادم رفته اسمش چه بود مدرسه ی مخصوصی داشت طلبه ها را با امتحان و ازمون قبول میکردند.
در طول سال هم امتحان های مختلفی میگرفتند و خلاصه در مدرسه ایشان درس هایمان را ادامه میدادیم تا سطح اصول و فقه که یکی از این اقاهایی که الان درس خارج میدهد در مشهد ایشان استاد اصول و فقه ما بود اصول مظفر و دیگران هم اساتید فقه ما بودند در انجا خدمتشان بودیم تا سال 49 که عرض کردم .
از ان سال هجرت کردیم به حوزه علمیه قم . امدن ما همزمان با شروع رسائل و مکاسب و کفایه در قم و من در قم رسائل را خدمت ایت الله مرحوم پسندیده ، هم بیع و هم خیارات ، مکاسب محرمه را یادم هست پیش اقای صلواتی خواندیم و دیگران بودند کسان دیگر هم که گاهی در این درس شرکت میکردیم گاهی در ان درس .
کفایه هم باز هم شروعمان پیش اقای پسندیده بود ولی ادامه تا پایان کفایه پیش ایت الله حایری عراقی که الان جز مراجع نجفی هاست ، کفایه را پیش ایشان خواندیم . ایشان تازه امده بودند قم به اتفاق عده ای از طلبه هایی که از نجف همراه ایشان امده بودند خدمت ایشان درس کفایه را خواندیم .
بعد هم درس های خارج حوزه را ، تعدادی از درس های حوزه جست و گریخته شرکت میکردیم ، مثلا درس ایت الله تبریزی را شرکت میکردیم ، درس اقای املی شرکت میکردیم . نهایتا هم درس خارجمان را پیش ایت الله وحید خراسانی که الان هم هنوز میرویم خدمت ایشان ، و محضر ایشان هم فقه و هم اصول بیشتر پیش ایشان بودیم .
* ایا در رشته تخصصی هم ورود پیدا کرده اید ؟
- رشته تخصصی عرض بشود فلسفه خواندم ، پیش اقای حسن زاده و ایت الله جوادی املی . کلام خواندیم یعنی شرح تجدید خواندیم استاد خصوصی داشتیم اقای باغانی که الان در تهران در قوه قضاییه است . فلسفه هم چند جلد از اسفار را خواندیم پیش اقای جوادی و شرح اشارات خواندیم پیش اقای حسن زاده .
* فعالیت کنونی شما چیست ؟
- اما تدریس فرمودید ، تدریس من حتی از ان زمان هایی که حوزه علمیه ، حتی سبزوار بودم ، دوستانی داریم که تازه امده بودند انجا و ما ادبیات خوانده بودیم الان استاد رسمی دانشگاه علامه طباطبایی هستند از همان سبزوار که بودیم چون سبزوار رسمش بر این بود که کسی که مرحله بالاتر بود به مرحله پایین تر بود تدریس میکرد .
ما هم از همان زمان در حد معمول مراتب پایین تر ادبیات را تدریس میکردیم مشهد هم همینجوری بود در قم هم به همین نحو عرض میشود به خدمت شما تدریس میکردم ادبیات ، گاهی تفسیر تدریس میکردم برای بعضی ها که خصوصی میخواستند اما کار اصلی من که از تقریبا 30 سال پیش یعنی بعد از جنگ شروع شده و الان هم ادامه دارد تدریس در دانشگاه است .
دانشگاه های مختلف ، شروع تدریسمان از جبهه بود ، ما جبهه بودیم که انجا از اهواز تماس گرفتند که شما امدید اهواز خوزستان ، تا دانشگاه بیایید ، دانشگاه شهید چمران . اخرین مراحل پذیرش قطعنامه بود که ما دعوت شدیم به دانشگاه و تدریسمان در دانشگاه از ان زمان شروع شد . متونی که به اصطلاح به عنوان دروس عمومی در دانشگاه از ان یاد میشود که عناوین مختلفی هست برای دروس عمومی ، اعتقادات ، مبانی اعتقادات مثلا اندیشه یک که مبدا شناسی و خدا شناسی است اندیشه دو که نبوت و امامت است ، عنوانی هست به نام تفسیر موضوعی قران ، تفسیر موضوعی نهج البلاغه ، اخیرا هم یک عنوان جدیدی پیدا شده است به نام دانش خانواده که قبلا عنوانش تنظیم خانواده بود .قبلا تاکید بر این بود که اولاد کمتر باشد الان تاکید بر این است که اولاد بیشتر باشد .
عرض شود خدمت شما وصیت امام (ره) و دروس دیگری که در این زمینه هست . من از دانشگاه شهید چمران شروع کردم ، به دانشگاه ازاد اراک وارد شدم بعد ادامه دادم الان هم ادامه دارد ، دانشگاه شریف تدریس کردم چند ترمی ، دانشگاه طباطبایی هم همینطور ، دانشگاه شاهد همینطور و الان در قم دانشگاه ازاد و در اراک باز دانشگاه ازاد و در تفرش الان مشغول به تدریس هستم .